Nieuws Zeldzaamheid

Wij zijn ook bezig met de restauratie van de "Dankbaarheid".
Volg de werkzaamheden hier!

huik

Stuurwiel en Open Dag Museum 't Kromhout
3 mei 2014
Afgelopen maand een huik voor het stuurwiel gemaakt van oud zeildoek. Hopelijk gaan de nieuwe spaken nu iets langer mee dan de vorige.

We zijn klaar voor een weekje Amsterdam. Komende week liggen ‘we’ (de Zeldzaamheid dus) bij Het Scheepvaartmuseum en zondag 11 mei staat de Open dag van Museum ’t Kromhout op het programma. Meer weten over dat laatste?
www.kromhoutmotorenmuseum.nl

hout halen

Hout halen
november 2013
Nu we aan boord van de Dankbaarheid wonen, wordt de opduwer zo af en toe ook ingezet om praktische zaken te regelen: zoals het halen van kachelhout. Er gaat makkelijk een kuub hout mee, en Eddie is met zijn langzaamloper een graag geziene gast bij de houtzaagmolen.

qr-code

QR-code
oktober 2011
Wij zijn van die figuren die geen iphone hebben, maar een stoot- en watervaste mobiel die kan bellen, en verder niet zoveel. Dat neemt niet weg dat die QR-codes die je overal tegenkomt toch wel interessant zijn... Scannen, en zo doorgestuurd worden naar onze website. We willen de code binnenkort ook op het schip plakken, leuk voor voorbijgangers. En als u als lezer nog ideeën hebt: kopieer de afbeelding en verspreid het nieuws!

reunie sneek

Reunie 'de Boadskipper'
juli 2011
Met de Zeldzaamheid zijn we naar 'de Boadskipper' geweest, de reunie van de LVBHB die dit jaar in Sneek en Leeuwarden plaatsvond. Voor het invaren in Sneek mooi gelegen aan het Sneekermeer (met o.a. de Jantina Afina, foto van S.J. de Waard). Veel oude bekenden ontmoet en bijgepraat.
Op zaterdag 23 juli over de Swette van Sneek naar Leeuwarden gevaren, een mooie, rustige vaarroute (omdat we vroeg waren vertrokken...want 200 schepen voeren die dag van Sneek naar Leeuwarden).
Wat had de organisatie er een werk van gemaakt! Alleen jammer van het wisselvallige weer.

Maandagochtend vroeg de motor weer gestart, zonder schoorsteen, omdat we onder een vaste brug door wilden schuiven. Dus dat gaf nogal wat rookpluimen..! De foto's daarvan werden gemaakt door Jimke Kamminga van de 'Meeuw'.

reunie leeuwarden:starten motor starten motor
veenesluis

Vakantie!
juni 2009
Van 3 juni tot en met 19 juni zijn we met het sleepbootje op vakantie geweest. Eerst naar een evenement in Assen, vervolgens via de Drentse Hoofdvaart door naar Meppel. We hebben twee dagen opgevaren met het museumschip 'Familietrouw' van het Veenkoloniaal Museum, dat paste mooi samen in de sluizen. In Meppel was het Grachtenfestival, aangezien we nog twee dagen over hadden zijn we vooraf via Hasselt, Zwolle, Kampen, het Ganzendiep, de Goot en Zwartsluis weer teruggevaren. Omdat het bootje van 1936 tot 1961 veel in omgeving Assen, Smilde, Meppel en Zwartsluis voer, hadden we al een beetje gehoopt op reacties van bezoekers die het scheepje zouden herkennen van vroeger. En ja hoor! via via hoorden we dat een nichtje van Mans de Vroome nog in Meppel woonde. We vonden het heel leuk om haar het bootje nog eens te laten zien.

door Nederland molen de Rietvink
de rietvink

Na het Grachtenfestival via de Beulakerwijde en de Roomsloot door het plaatsje Nederland -waar alles qua diepgang en bochten nét paste- naar de Jonkers- of Helomavaart. Daar hebben we gekeken bij Molen de Rietvink, die door Rolf en Lia wordt gerestaureerd. Het is gelegen aan een prachtig natuurgebied, de Rottige Meenthe, waar je mooi kunt wandelen. Bij de Rietvink hebben we ook overnacht (verreweg het mooiste plekje van de vakantie). Via o.a. het Sneekermeer zijn we naar Earnewoude gevaren. Daar hebben we het houtbouwproject van de Aebelina bekeken. Vervolgens via een omweggetje (Drachten) en het Prinses Margrietkanaal weer richting Groningen.

sneekermeer kijken bij de aebelina
zeldzaamheid droog

Even eruit
mei 2009
Het werd tijd om de Zeldzaamheid eens uit het water te halen, dit was sinds de tewaterlating in 2005 niet gebeurd. Er zat zoals ze noemen een aardige 'baard' onder: wier, zoetwatermosseltjes, maar eigenlijk viel het allemaal erg mee. Het systeem dat er onder water op zat was her en der beschadigd. We hebben een primer aangebracht en het onderwaterschip vervolgens in de chloorrubber gezet. Dit is mooi mat (kortom: het ziet er niet te nieuw uit, en dat is nu net de bedoeling bij een oud bootje...). Omdat we toch onder dak stonden hebben we ook nog het jadegroen, het zwart en het wit van de opbouw en het boeiseltje aangepakt.
We verwachten dat we met de komende vakantie een paar kilometer per uur sneller gaan...

in de primer weer in het water
watervloot

Watervloot
6-10 augustus 2008
De leukste feestjes zijn dicht bij huis. Dat was ook het geval met het maritiem-culturele evenement "De Watervloot" dat van 6 t/m 10 augustus 2008 bij ons in de buurt (Hoogezand) plaatsvond: Theater op de oud-ijzerhandel om de hoek, en ruim 40 historische schepen voor de deur. Ook onze eigen Zeldzaamheid ontbrak niet.
Op de foto is het schip "Ero" te zien, oorspronkelijk gebouwd op de plek waar hij op de foto is gezet: Bodewes Scheepswerven.

zouttocht

Zouttocht
10 juli 2008
We zijn een paar dagen op pad geweest met het sleepbootje, naar Zoutkamp. Op 10 juli kwam daar de Bruinvisch aan van Cees Dekker, dit keer niet met 'badgasten' aan boord, maar met een bijzondere lading: een Zoutkamper huisje dat in de jaren tachtig naar het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen werd verscheept, maar nooit werd opgebouwd. Dit huisje is nu weer teruggebracht naar Zoutkamp. Zie www.zouttocht.nl

opening vaarroute

Opening vaarroute
1 en 2 mei 2008
Op 1 mei zijn we op pad gegaan naar Bareveld om vanuit daar op vrijdag 2 mei mee te varen met de opening van de vaarroute tussen Bareveld en het Zuidlaardermeer. 38 bruggen en twee sluizen telt de route, en hij is zeker de moeite waard.
Alleen oppassen op het Zuidlaardermeer, want de vaargeul is niet duidelijk aangegeven en voor je het weet loop je vast tussen de polletjes!

tjalkendag

Tjalkendag
op zaterdag 1 maart 2008
Tjalkendag is de bijeenkomst van Regio Noord van de LVBHB (Landelijke Vereniging tot Behoud van Historische Bedrijfsvaartuigen). Zoals gebruikelijk vindt dit plaats in de bovenzaal van Café Hammingh in Garnwerd, van 12:00 tot 19:00 uur. Dit jaar geeft Eddie er ook een lezing over de restauratie van de sleepboot Zeldzaamheid. Verder staan er op het programma: een verhaal over de beurtschippers uit de provincie Groningen, plaatjes van het Hafenfest in Leer en nog veel meer. Het eten is er ook heerlijk! Voor meer informatie, kijk op www.lvbhb.nl en lees meer in de nieuwsbrief Bulletalie.

lezing

Lezing over de Zeldzaamheid
op 18 december 2007
Eddie geeft op 18 december a.s. in het Noordelijk Scheepvaartmuseum te Groningen een lezing over de geschiedenis en de restauratie van onze motorsleepboot "Zeldzaamheid".
Geïnteresseerd? De lezing begint om 20.00 uur. Het adres is Brugstraat 24-26 te Groningen. Toegangsprijs: 3,00 euro (Leden van de vereniging Noordelijk Scheepvaartmuseum hebben trouwens gratis toegang).

foto van der kamp

Foto's boven water
26 september 2007
Vandaag zijn we op bezoek geweest in Nijkerk bij de dochter van iemand die van 1927 tot 1932 op het sleepbootje heeft gevaren. Zij had gebeld naar aanleiding van het artikel in de krant. De foto's die je hierbij ziet hebben we meegekregen! We hebben ze laten scannen en kunnen nu mooi op de computer details zien die we niet eerder zagen.

foto van der kamp foto van der kamp
artikel stad nijkerk

Artikel in de krant "Stad Nijkerk"
augustus 2007
Op 8 augustus verscheen in de huis aan huis krant "Stad Nijkerk" een paginagroot artikel over onze sleepboot "Zeldzaamheid". Naar aanleiding van het artikel kregen wij een telefoontje van iemand die foto's van het sleepbootje in een familie-album vond.
In september gaan we op bezoek en mogen we de foto's laten scannen.

Wilt u het hele artikel lezen? Klik hier.

zeldzaamheid en watergeus

Watergeus met motorpech
4 augustus 2007
Vrijdag 3 augustus werd Eddie gebeld door Bas en Marieke van de paviljoentjalk Watergeus. Bas z'n motor had gekookt bij de Ketelbrug en ze hadden onder zeil Urk weten te bereiken. Omdat ze diezelfde dag nog uitgebreid naar Eddie hadden gezwaaid wisten ze dat hij in de buurt was. Afgesproken om elkaar in Lemmer te ontmoeten en gekoppeld naar Groningen te varen. Inmiddels zijn beide schepen heelhuids in Groningen aangekomen en gelukkig lijkt het met de motor van Bas mee te vallen.

nijkerk

Bezoek aan Nijkerk
31 juli 2007
Van dinsdag op woensdag hebben we buiten de Arkervaartsluis overnacht. Voor onze vakantie hadden we op de valreep contact opgenomen met de organisatie van de Nijkerkse sleepbootdagen over ons voornemen om ook Nijkerk te bezoeken. (voor de liefhebbers: dit evenement is op 7,8 en 9 september. Wij kunnen dan niet komen want het is Open Monumentendag).

Na Groningen, Smilde en Zwartsluis was dit de laatste plaats die we wilden bezoeken, omdat we dan alle thuishavens én de bouwlocatie in één vakantie hebben bezocht.

Woensdag zijn we de Arkervaart opgevaren werden we gastvrij onthaald door een aantal mensen en hadden we een afspraak met een journaliste van de plaatselijke krant. Er zal nog een mooi artikel over onze sleepboot verschijnen. Verder zijn we in het gemeente-archief op bezoek geweest en hebben we inmiddels een aantal foto's uit de beginjaren digitaal ontvangen. Donderdag 2 augustus is Eddie alleen terug richting Groningen gevaren.

annigje zeilend

Zeilend op de randmeren
31 juli 2007
Dinsdag zijn we met de Annigje vanuit Elburg vertrokken naar Nijkerk. Met een goede wind heeft de Annigje nog een heel stuk kunnen zeilen en wij hadden de gelegenheid om een aantal hele mooie foto's te maken. Van Henk en Marit de Jong ontvingen we na de vakantie nog een foto die zij tijdens het varen van ons hadden gemaakt.

In de Nijkerkersluis hebben we losgegooid en zijn we daarna alleen afgeslagen naar Nijkerk. Gelukkig was het weer inmiddels zo mooi dat de Annigje het verder kon redden met de 'kleine opduwer'.

annigje en zeldzaamheid foto van henk en marit de jong
annigje zeilend

Met de Annigje van Hasselt naar Nijkerk
30 juli 2007
Door Bart en Kee Vermeer werden we tijdens het evenement gevraagd of we het museumschip de "Annigje" een eindje op weg wilde helpen terug naar het Havenmuseum in Rotterdam. Het opduwertje waar ze mee gekomen waren had minder vermogen dan gedacht. De Annigje is een hasselteraak die te vergelijken is met Eddie's Dankbaarheid. Het schip is in de jaren '80 gerestaureerd en weer onder zeil gebracht, onder andere door Bart Vermeer. Daar is ook het boek "Scheepsrestauratie" over verschenen, wat wordt beschouwd als het handboek voor het restaureren van een zeilend binnenvaartschip.

Omdat het toch wel heel bijzonder is om -in Eddie's bewoordingen- zo'n groot objecttransport te doen, hebben we deze kans niet voorbij laten gaan!
Maandag 30 juli in alle vroegte uit Hasselt vertrokken. Het begin ging al erg goed en ook veel geleerd door de aanwijzingen van Bart. Het Ketelmeer was minder leuk omdat het samenviel met erg veel wind en regen, maar op de Randmeren aangekomen ging het gelukkig weer wat rustiger. Rond etenstijd gestrand bij Elburg. 's Avonds met het kleine opduwertje dat mee was diesel gehaald in het centrum van Elburg.

foto wim van tellingen

Intocht
26 juli 2007
Donderdag 26 juli gingen de schepen die in de stadsgrachten waren ingedeeld in groepjes vanaf 12 uur naar binnen. Omdat de Zeldzaamheid helemaal achteraan was ingedeeld, mochten we redelijk vooraan in de stoet. Op www.hassailt.com vonden we deze foto waar op te zien is hoe wij de gracht invaren.

Het was heel erg druk en hectisch om de sluis door te varen en er was heel veel publiek op de kade. Eenmaal in de gracht bleek dat een brug die eruit getild had moeten worden, nog dicht was. Na een tijdje dobberen toch maar afgemeerd en op ons gemak gewacht tot we verder konden 'filevaren'.

Er was veel te doen gedurende het weekend: muziek, openluchttheater, buurten bij bekende en onbekende schepeneigenaren en zelf wat vertellen over het bootje als mensen er vragen over hadden.

foto van Gert Paassen

Hasselt
25 juli 2007
Woensdag in Hasselt een aantal tochtjes gemaakt en andere schepen tegemoet gevaren. Op de site van Hassailt vonden we deze foto, gemaakt door Gert Paassen Erg blij daarmee, het is zo'n beetje de enige foto waar we alledrie (bootje, Eddie en Marja) opstaan!

bruinvisch

Bruinvisch
25 juli 2007
Van een schipper hoorden we dat de Bruinvisch eraan kwam met een lading schelpen uit Harlingen. We zijn ze tegemoet gevaren en hebben een paar hele mooie foto's gemaakt. De Bruinvisch heeft ook een oude Kromhout gloeikopmotor.

Eddie kent de schipper , Cees Dekker, al lang en aan boord van dit schip is Eddie's passie voor oude schepen en Kromhoutjes begonnen (wat dus heeft geleid tot de aanschaf van twee schepen).

cees en eddie

Nadat de Bruinvisch was afgemeerd, zijn we er even langsgevaren. Cees heeft aan boord gekeken en nog allerlei adviezen gegeven en zelfs de koppeling afgesteld. Leuk om van een kenner (al schreeuwend) te horen "wat loopt ie lekker stil zeg!"

locatie scheepswerf Appelo

Meppel-Zwartsluis-Hasselt
24 juli 2007
Dinsdag 24 juli: rond 8 uur uit Meppel vertrokken en na twee uur al aangekomen in Zwartsluis, waar het druilerig weer was. Vlak voordat we de haven invoeren kwamen we langs scheepswerf Poppen. Dit is de locatie waar eerder scheepswerf Appelo zat, waar ons bootje gebouwd is in 1927. Foto's maken dus! In Zwartsluis naar het informatiecentrum gegaan, waar ze ook een fotocollectie hebben.
Na het middageten was het zo winderig en druilerig dat we besloten door te varen naar Hasselt. Na een hobbelig tochtje over het Zwartewater goed in Hasselt aangekomen. 's Avonds wonderwel toch nog droog kunnen eten in de kuip.

varen door Smilde

Drentse Hoofdvaart
21-23 juli 2007
Zaterdag 21 juli: vertrokken uit Martenshoek met mooi weer en voeren we via Groningen over het Noord-Willemskanaal tot vlak voor Assen (Taarlo).
Zondag 22 juli: door Smilde gevaren en ook foto's gemaakt van het bootje voor het huis van kleermaker Ludwig (waar het bootje in de tijd van De Vroome altijd lag). Die dag gekomen tot net voorbij de Venesluis. Daar konden we op een rustige plek afmeren.
Maandag 23 juli: van de Venesluis tot Meppel gevaren. Daar mochten we gelukkig in de buitenhaven liggen en hoefden we niet in een box in de jachthaven. Pizza gegeten en boodschappen gedaan.

vloer sleepboot

Vloer
14 juli 2007
Van steigerplanken heeft Eddie een nieuwe kuipvloer gemaakt, die perfect aansluit op de vorm van het sleepbootje. We wilden de vloer niet lakken (dat is niet stoer voor een varend monument), dus is het ingesmeerd met een soort impregneermiddel.

We gaan binnenkort naar de reünie in Hasselt, dus hebben we afgelopen tijd hard gewerkt om het bootje wat praktischer in te delen en definitief af te werken. Wilt u zien wie er nog meer komen? Kijk op www.hassailt.com

vlistdiep

Tewaterlating
12 juli 2007
Vandaag hadden we de tewaterlating van het schip "Vlistdiep" van Bodewes Shipyards Hoogezand. Omdat er achter het schip al twee afbouwschepen liggen, was daar geen plek met een uitzicht. Dan maar eens vanaf de voorkant bekijken! Onze actie werd ook vastgelegd door een fotograaf van de HS-krant. Klik hier voor het resultaat!

bank sleepboot

Bankje
11 juli 2007
Eddie heeft hard gewerkt aan het bankje in de kuip, aangezien we tijdens de vakantie ook willen zitten. Het is gemaakt van dikke grenen planken, en Eddie heeft het 3 keer in de perkoleum (licht eiken) gezet. Van oorsprong heeft er in de kuip ook een bankje gezeten, maar we weten niet precies hoe die eruit heeft gezien. We hebben wel de steuntjes die er nog zaten gebruikt.

carterpan

Niet onbelangrijk
20 maart 2007
In de afgelopen week hebben we om de 'motor' eigenlijk alleen de carterpan opgeruimd. En zoals te zien hebben we een soort fotoscherm opgehangen. Het lijkt niet belangrijk, maar om een beetje goede foto's te kunnen maken is het wel handig dat de achtergrond neutraal is. Je kunt dus meer foto's van de motor op de site verwachten!

krukas

Krukas
21 februari 2007
Tussen de bedrijven door prutst Eddie af en toe wat in de schuur, aan de oude Kromhout motor die gereviseerd moet worden. Eigenlijk haalt hij de motor gewoon helemaal uit elkaar, in de hoop dat we hem daarna ook weer in elkaar kunnen zetten. En jawel, het laatste onderdeel heeft Eddie er ook afgekregen. Na het loodzware vliegwiel en de keerkoppeling heeft hij nu de krukas eruit gekregen.

wolthuis

Helaas, geen miljoen
26 december 2006
Helaas heeft scheepswerf Wolthuis de finale van het televisieprogramma "Bankgiro loterij Restauratie" niet gewonnen. De hoofdprijs ging naar onze provinciegenoot, het kerkje van Vierhuizen! Al met al was het een hele ervaring en goede reclame. En bij deze: alle 'werf'stemmers bedankt!

stem op wolthuis

SCHEEPSWERF WOLTHUIS NAAR DE FINALE!


25 november 2006
De werf is gekozen als één van de 15 deelnemers aan het AVRO tv-programma BankGiro Loterij Restauratie. Dit programma wordt vanaf 18 november a.s. uitgezonden op zes achtereenvolgende zaterdagavonden om 20:10 uur op Nederland 2. In de eerste vijf uitzendingen worden elke keer drie bouwwerken onder de loep genomen.

Met uw hulp heeft de Historische scheepswerf Wolthuis een plek verworven in de finale. De finale-uitzending is op 23 december 2006, waarin de kijkers door hun belkeuze de einduitslag kunnen bepalen. Mogen wij op uw hulp rekenen? LET OP: u kunt alleen tijdens de finale-uitzending stemmen!

Bel op 23 december naar 0909-0371, en kies voor Scheepswerf Wolthuis in Hoogezand-Sappemeer óf sms WERF naar 7227.

De winnaar van de finale kan rekenen op een bijdrage in de restauratiekosten tot maximaal € 1 miljoen!. Door op 23 december te stemmen op de Historische scheepswerf Wolthuis draagt u bij aan het behoud van deze unieke representant van de Groninger scheepsbouw.
tewaterlating

Tewaterlating
17 november 2006
Bij Bodewes Shipyards Hoogezand is de Altair vandaag tewatergelaten. Dat gaf zoals gewoonlijk een mooie golf. Marja was voor het eerst met een tewaterlating ook aan boord van de Zeldzaamheid. En om de zenuwen wat te drukken heeft ze een aantal foto's gemaakt...

tewaterlating tewaterlating
stem op wolthuis

Bank Giro Loterij Restoration
13 november 2006
U kunt meehelpen aan het behoud van scheepswerf Wolthuis! De werf is namelijk gekozen als één van de 15 deelnemers aan het AVRO tv-programma BankGiro Loterij Restauratie.
Dit programma wordt vanaf 18 november a.s. uitgezonden op zes achtereenvolgende zaterdagavonden om 20:20 uur op Nederland 2. In de eerste vijf uitzendingen worden elke keer drie bouwwerken onder de loep genomen. Een vast team, bestaande uit een architectuurhistoricus en een kunsthistorica, onthult de verborgen geheimen van de betreffende objecten, om zo het verleden weer tot leven te brengen. Met behulp van computeranimaties krijgt de kijker een beeld geschetst hoe de gebouwen er na restauratie weer in al hun glorie uit zullen zien.

U kunt op 18 november mede beslissen of de Historische scheepswerf Wolthuis doorgaat naar de finale. Bel naar 0909-8880, keuze 3 - Scheepswerf Wolthuis in Hoogezand-Sappemeer óf sms WERF naar 7227.

De finale-uitzending is op 23 december 2006, waarin de kijkers door hun belkeuze de einduitslag kunnen bepalen. De winnaar kan rekenen op een bijdrage in de restauratiekosten tot maximaal € 1 miljoen. Door op 18 november en 23 december te stemmen op de Historische scheepswerf Wolthuis draagt u bij aan het behoud van deze unieke representant van de Groninger scheepsbouw.

Werf Wolthuis is zelf niet alleen een rijksmonument, maar door het mogelijk te maken om oude schepen daar te repareren en restaureren, zorgt het ook weer voor het voortbestaan van varende monumenten! Stem daarom op Werf Wolthuis!

motorendag 2006

Koelwaterpomp en Motorendag
17 september 2006
Eddie heeft het pomphuis uit elkaar gehaald en de klepjes met koperpoets en een accuboor opnieuw ingeslepen. Nu pompt het water weer prima door! Op de Motorendag was Eddie met nog 10 andere sleepboten en opduwers aanwezig. Leuk om weer bij te kletsen en informatie uit te wisselen met andere schippers. Zo komt de "Feint" van Jaap Beetsma ook al jaren. Een sleepboot met een Industrie gloeikop motor erin. Jaap schrijft daar leuke verhalen over. Leest u eens de mooie verhalen van Jaap Beetsma!

varen 10 september 2006

Varen
10 september 2006
Vandaag is Eddie van Hoogezand naar Groningen gevaren. De eerste helft van de tocht ging goed, maar bij Waterhuizen kwam Eddie erachter dat de koelwaterpomp niet goed werkte en veel te weinig koelwater doorpompte. Eddie heeft de temperatuur goed in de gaten gehouden en langzaam varend is hij in Groningen aangekomen. Het probleem is nog niet opgelost, maar waarschijnlijk is het een klepje in de pomp dat lekt.

Motorendag Noordelijk Scheepvaartmuseum

Motorendag
6 september 2006
Op zondag 17 september 2006 zal de Zeldzaamheid als een van de 9 opduwers en sleepboten aanwezig zijn op de Motorendag van het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Eddie zal de motor verschillende keren starten en laten draaien.
Naast de schepen zijn ook heel veel draaiende stationaire motoren te bekijken!

Motorendag, zondag 17 september van 11.30 tot 16.30 uur op de binnenplaats van het museum en aan de Kleine der A te Groningen!

het oude mastje met reflectoren

Reflectoren
18 juli 2006
Er ontbrak nog iets aan de mast: vroeger hebben er twee reflectoren aan gezeten. Voor die reflectoren werd een rondomschijnend ankerlampje gehangen zodat er een soort toplicht ontstond.
Het is eigenlijk heel beeldbepalend geweest, maar door de regelgeving zie je ze nu nooit meer.

nieuwe reflectoren

Eddie heeft op de nieuwe mast (het oude mastje op de foto is ooit ingekort) twee reflectoren gemaakt. De voorkant is wit geschilderd, de achterkanten zijn gewoon zwart. Omdat ze met een lipje in een beugel aan de mast zijn bevestigd, kunnen ze ook zo vervangen worden door de nu gangbare lampen.

het monumentenvlaggetje

Varend Monument!
21 juni 2006
Vorige week zat het bij de post: de vlag van het Register Varende Monumenten, samen met een bewijs van inschrijving onder nummer 1538. Het Register Varende Monumenten is de tegenhanger van de monumentenstatus die gebouwen al veel langer kunnen krijgen.

het monumentenvlaggetje

De Zeldzaamheid heeft nu een voorlopige inschrijving. Deze wordt pas écht definitief als het sleepbootje geschouwd wordt door een commissie, die kijkt hoe origineel het bootje is en bepaalt welke definitieve status (A, B of C) het krijgt.
De Zeldzaamheid heeft voorlopig de status A.

tussen Zuidlaren en Hoogezand

Tochtje
11 juni 2006
Vandaag de Zeldzaamheid weer teruggevaren van Zuidlaren naar Hoogezand. (vrijdag heen, zondag terug dus) en we hadden er erg mooi weer bij! Met drie uur varen waren we terug in Hoogezand.

schoorsteen erop

Schoorsteen
31 mei 2006
Op 24 mei hebben we (eindelijk) de schoorsteen op het sleepbootje gezet. De oude schoorsteen was er nog bij, maar die was wel erg rot: alleen de bovenste ring was nog te gebruiken. We hebben zelf de pijp gewalst en de ring en de naad weer 'koud' (zonder de klinken voor te verwarmen) geklonken met 6 millimeter klinknageltjes.

schoorsteen erop

Op de werf konden we een speciaal soort aambeeld (grote staaf ijzer met een bolling erin) gebruiken om de nagels aan de binnenkant van de schoorsteenpijp tegen te houden.

Omdat we op oude foto's zagen dat er twee witte banden en een lichtgekleurde band opgeschilderd waren, hebben we dit weer teruggebracht (en het is nog mooi ook).

mastkloot

Mastkloot
half mei 2006
Na een tijdje rond te hebben gevaren met een piepschuimen ei (niemand wist het...), werd het toch tijd voor een echte kloot, een mastkloot.
Op oude foto's zagen we een platte kloot waar twee vlaggelijntjes uitkomen. We kochten een kant en klare mastkloot waar één plastic schijfje inzat. Nu hebben we er twee bronzen gelagerde schijven ingemaakt en de boel is daarna zwart geverfd.

fluit en lichtrandjes

Luchtfluit
29 april 2006
Op oude foto's is te zien dat er een luchtfluit op de motorkoekoek zat. Nu lag deze gelukkig nog in een bak met allerlei onderdelen. Het moest natuurlijk uit elkaar omdat de luchtklep in de fluit niet goed meer afdicht. Belangrijk, want met 14 bar startlucht erop wil je dat het goed is! Eddie gaat proberen hem weer goed in te slijpen en anders komt er een extra kraantje tussen zodat we hem wel kunnen gebruiken. Het is een prachtig geluid.

Op de foto zie je ook de lichtrandjes die nu gemonteerd worden!

Restauratieverslag
Wilt u weten hoe de volledige restauratie is gelopen?
Onder het hoofdstuk restauratie vindt u een restauratielogboek.